Wees praktisch kritisch

Het inpakken van een rugzak vergt doortastendheid. Stop met dat getwijfel, wees praktisch kritisch. Onderweg heb je geen stukje van thuis nodig, dus sorteer en elimineer! Hoe ruiger jij inpakt, hoe comfortabeler je tocht.

 

Organiseer je bagage

Deel je spullen op in verschillende zakjes/tasjes/ compressiezakjes/foudralen. Zo hou je het overzichtelijk en dat is handig bij het terugzoeken van je spullen. Doe soortgenoten bij elkaar. In zakje X stop je al je ondergoed, in zakje Y de vuile was en in zakje Z alle

sokken. Hou het luchtig: koop waszakjes en/of -netjes. Als je alles in plastic tasjes stopt wordt het muf, gaat het stinken.

 

Volg deze paktips

Alles wat je kunt oprollen, rol je op. Dat bespaart ruimte (als je het strak doet).

Stop toiletspullen in een toilettas. Liefst in een oprolbaar exemplaar. Flesjes, tubes, flaconnetjes hebben als nadeel dat ze kunnen gaan lekken. Wat grote kans maakt op lekken verpak jewaterdicht.

Koop een compressiezak voor je slaapzak. Dat scheelt ruimte. Neem zo min mogelijk reservekleding mee.

Verpak geld en waardepapieren waterdicht.

Bewaar geen voedsel in je rugzak. Er zijn dieren die zich er een weg naar knagen.

 

Hou je aan de twee vuistregels

Hoe je je rugzak pakt is afhankelijk van je bagage en van het soort rugzak dat je draagt. Er bestaat geen allesomvattende methode die je het precieze wat en hoe voorkauwt. Er zijn wel twee vuistregels, volg ze op.

 

Draag je zware spullen (bijvoorbeeld water, brandstof, tent) zo dicht mogelijk tegen je rug aan. In het hoofdcompartiment dus. Zorg ervoor dat het zwaartepunt van de rugzak bijna recht boven je heupen komt. Je moet snel bij de spullen kunnen die je onderweg wilt gebruiken. Denk aan je regenjas, water, brander enz. Alles wat er snel uit moet kunnen, stop je in de zijvakken of bovenin je rugzak.

 

Benut de compartimenten zoals het hoort

De meeste trekkingrugzakken zijn ingedeeld in drie compartimenten: groot bovencompartiment, ondervak (is wat kleiner) en apart bovenvakje. Wat doe je in welk vak?

Ondervak: Stop je slaapzak in het ondervak. Afhankelijk van de grootte ervan, stop je er meerdere spullen bij. Bijvoorbeeld toiletartikelen of je vuile was.

Hoofdcompartiment: Het hoofdcompartiment vul je met zware dingen, zoals: tent, kleding, brander, brandstof, voorraad eten enz. Schuif de zwaarste dingen zoveel mogelijk tegen het rugpand en stapel de lichtere spullen er bovenop. Denk hierbij aan spullen zoals een fotocamera, een fleecevest of waterbidon.

Bovenvakje: Kleine accessoires (topografische kaarten, kompas, zonnebril enz.) stouw je zoveel mogelijk bovenin. Het bovenvakje is voorklein en nuttig. Stop hier nooit iets zwaars in, want daarmee verschuift het zwaartepunt naar boven, waardoor je je evenwicht sneller verliest.

 

Pers met je knieën

Leg je rugzak op de grond met het rugpand onder. Pers je bagagezo plat als mogelijk, vermijd dat er op dit moment kwetsbare voorwerpen in zitten. Sjor de compressiebanden aan de zijkantstrak aan. Zo zorg je ervoor dat het zwaartepunt weer dichter bij je rug zit. Wees niet te voorzichtig, een goede rugzak is sterk.

 

Benut de lege ruimtes aan de zijkant

Rol alles zo klein mogelijk op en gebruik de lege ruimtes aan de zijkanten.

 

Laat niks bungelen

De verleiding om alles wat niet goed past aan de buitenkant van je rugzak te hangen kan groot zijn. Hang daar zo af en toe eens wat te drogen (een handdoek of T-shirt bijvoorbeeld), maar laat niks bungelen. Ten eerste loopt dat niet lekker en ten tweede blijf je overal aan vast haken. Je rugzak moet een compact geheel vormen. Zonder uitsteeksels en bulten.

 

Ingepakt, pak de rugzak op

Pak je rugzak zo min mogelijk op bij de schouderbanden. Dat zijn geen hengsels, ze zijn voor iets anders dan ‘oppakken’ ontworpen. Je rugzak til je op met de oppaklus, net onder het hoofdcompartiment, tussen de schouderbanden.

 

Do's

Belaad je rugzak compact. Doe alles in de rugzak. Bij uitzondering bevestig je je slaapmatje bovenaan.

Pak zware spullen tegen het rugpand aan. Dat maakt dat het zwaartepunt zo dicht mogelijk bij je rug ligt.

Zorg ervoor dat het zwaartepunt ook ongeveer in het midden ligt. Iets boven de heupgordel dus.

Enkele praktische tips ivm het inpakken van jullie rugzakken.

© Chirolink 2020